DOBRE SAMOPOCZUCIE W CZASACH IZOLACJI SPOŁECZNEJ

Witajcie po dłuższej przerwie, miejmy nadzieję że szybko wrócimy do „normalności” i w końcu będziemy mogli regularnie się spotykać na naszej świetlicy. A na chwilę obecną przygotowałem wam do przeczytania krótki artykuł na temat radzenia sobie z izolacją społeczną.

Z powodu zamknięcia szkół i odwołania wszystkich wydarzeń, jesteśmy zmuszeni zrezygnować z uczestnictwa w ważnych dla nas aktywnościach. Omijają nas przede wszystkim tak ważne dla każdego człowieka codzienne rozmowy z przyjaciółmi, udział w życiu szkoły, świetlicy, nie możemy wyjść zagrać w piłkę, czy po prostu posiedzieć w grupie naszych znajomych. Dla wielu ta sytuacja, z którą przyszło im się mierzyć, jest szczególnym wyzwaniem, któremu towarzyszy uczucie niepokoju, odizolowania i rozczarowania. Chcę wam powiedzieć: pamiętajcie, że nie jesteście w tym sami.

Poniżej znajdziecie kilka rad opracowanych na podstawie artykułów psycholog dr Lisy Damour, która zajmuje się zdrowiem psychicznym młodych osób. Przeczytajcie o tym, jak każdy z nas może zadbać o swoje samopoczucie
w tym trudnym okresie:

1. Niepokój jest czymś całkowicie normalnym

Jeśli obecne potężne restrykcje i alarmujące nagłówki w mediach wywołują u Ciebie niepokój, wiedz, że to prawidłowa reakcja organizmu w takiej sytuacji.

Pamiętaj! Psychologowie uznają, że lęk jest normalną i zdrową reakcją organizmu, która ostrzega nas przed zagrożeniami i pomaga podejmować działania w celu ochrony samego siebie. Lęk, który odczuwamy, pozwala nam podjąć decyzję o pozostaniu w domu, niespotykaniu się w dużych grupach, częstym myciu rąk i powstrzymaniu się od dotykania twarzy. To uczucie pozwala na zachowanie bezpieczeństwa nie tylko Tobie, ale dzięki tym działaniom chroni innych. To pokazuje, że troszczymy się o naszych bliskich.

Ważne! Kiedy zrozumiesz, że lęk jest czymś całkowicie normalnym, upewnij się, że źródła, z których czerpiesz informacje o aktualnej sytuacji są wiarygodne i możesz na nich polegać (np. strony GOV i WHO). Weryfikuj tam informacje, jakie znajdujesz na mniej wiarygodnych portalach. Nie bój się rozmawiać o epidemii o chorobie z rodzicami im więcej wiesz tym większa nadzieja, że lepiej sobie poradzisz, z przykrymi emocjami, czy całą obecną sytuacją.

2. Znajdź sobie zajęcie

W trudnej sytuacji podziel problemy na dwie kategorie: rzeczy, z którymi możesz coś zrobić oraz te, na które nie masz żadnego wpływu. Zdecydowaną większość naszych dzisiejszych problemów możemy zaliczyć do tej drugiej kategorii, ale to, co może nam pomóc przetrwać trudny czas, to znalezienie sobie zajęcia.

Wypełnij swój wolny czas różnymi zajęciami np. odrabianiem pracy domowej, obejrzeniem ulubionego filmu, przeczytaniem książki, użyj własnej kreatywności, poszukaj informacji jak inni spędzają ten czas, może akurat czyjś pomysł ci się spodoba, zmodyfikuj go popraw i wdróż w życie. Pomoże Ci to w odnalezieniu siebie samego w tym „nowym świecie”.

3. Znajdź nowe sposoby na kontaktowanie się z przyjaciółmi

Jest całkowicie naturalnym, że potrzebujemy kontaktu z przyjaciółmi, w obecnym czasie musimy jednak zachować odpowiedni dystans, media społecznościowe są do tego najlepszym narzędziem. Jest mnóstwo aplikacji, które potrafią konstruktywnie zająć nam czas. W poszukiwaniu kontaktów z drugim człowiekiem ludzie potrafią być bardzo kreatywni, bądźcie tacy i wy, niech was nie paraliżuje strach w nawiązywaniu relacji, ale zachowajcie odpowiedni reżim sanitarny dla zdrowia waszego i waszych bliskich.

Oczywiście niczym nieograniczony czas korzystania z nowych mediów i siedzenie cały dzień przed monitorem nie jest zdrowe, dlatego niezwykle ważne jest, aby zachować zdrowy rozsądek w tej sytuacji i uzgodnić zasady korzystania z internetu z rodzicami.

4. Skup się na sobie

Czy kiedykolwiek chciałeś nauczyć się czegoś nowego, przeczytać nową książkę albo grać na jakimś instrumencie a może chciałeś/aś poćwiczyć potrenować? w warunkach domowych masz taką możliwość, a może masz jakieś inne zainteresowania? Skup się na nich, teraz masz na to czas.

5. Poznaj swoje uczucia

W obecnym czasie jesteśmy bardzo mocno narażeni na przeżywanie trudnych emocji wynikających z przymusowej izolacji i konieczności zaniechania naszych dotychczasowych aktywności. Pamiętaj, że najlepszym sposobem radzenia sobie z trudnymi emocjami jest pozwolenie sobie na ich przeżycie. Kiedy czujesz, że cierpisz, pozwól sobie przeżyć ten stan. Poznaj i nazwij emocje, które Ci towarzyszą. Wtedy szybciej poczujesz się lepiej.

Przeżywanie emocji dla każdego oznacza co innego. „Niektórzy z Was dadzą im upust poprzez sztukę, innym pomogą rozmowy i podzielenie się swoimi smutkami z drugą osobą, jeszcze inni będą szukać sposobów na pomaganie drugiemu człowiekowi – np. przez dostarczenie żywności dla potrzebujących”, wskazuje dr Damour. Najważniejsze, aby robić to, do czego ma się przekonanie.

6. Bądź miły dla siebie i dla innych

Zapewne wielokrotnie widzieliście w swoim otoczeniu, że część młodych osób doświadcza dręczenia i przemocy ze strony swoich rówieśników. Nie należy oczekiwać, że poradzą sobie same ze swoim prześladowcą. Raczej powinniśmy zachęcać je do zwracania się o pomoc i wsparcie do przyjaciół lub osób dorosłych.

Pamiętaj, że brak reakcji spowoduje, że taka osoba może odnieść wrażenie, iż jest pozostawiona sama sobie, a wszyscy obrócili się przeciwko niej. Twoje zainteresowanie i wsparcie może wiele zmienić w życiu drugiego człowieka. Zawsze traktuj innych tak jak sam/a chciałbyś, żeby inni Ciebie traktowaliI pamiętaj, zwłaszcza teraz, powinniśmy jeszcze mocniej zastanowić się nad tym, czy to, co udostępnimy w Internecie, nikogo nie skrzywdzi. Pomyśl, zanim coś napiszesz

Bibliografia:

1.    Artykuły dr Lisy DamourPozdrawiam serdecznie i mam nadzieje do rychłego zobaczenia

Psycholog

Krzysztof Paradziej