Terapia 15.05.2020 r

Temat zajeć : w poszukiwaniu siebie - wzmacniamy poczucie własnej wartości

ĆWICZENIE 1 „Filiżanki”

Uczestnicy otrzymują kubek oraz coś czym można kubek napełnić np. kasza. Prowadzący odczytuje tekst: „Wyobraźmy sobie nasze poczucie własnej wartości jako kubek. Kiedy jesteśmy z siebie zadowoleni nasz kubek jest pełny. Kiedy jesteśmy niezadowoleni jest pusty. Nasz kubek może być napełniony przez innych ludzi, kiedy mówią o nas dobrze. Z kolei my możemy napełniać ich kubki, mówiąc dobrze o nich. Kubki opróżniają się jeżeli mówimy o innych rzeczy złe lub bolesne. Jeśli ciągle będziemy opróżniać kubki innych, nasze też nie będą napełnione. Kiedy mówimy komuś coś dobrego, ale sami w to nie wierzymy, nie napełniamy jego kubka. Człowiek ten słucha nas, ale do jego kubka nic nie wpada”. Przez chwilę rozmawiamy na temat tekstu. Następnie uczestnicy napełniają kubki innych osób, wypowiadając o nich pozytywne stwierdzenia i przesypując część zawartości swoich kubków. Dzielimy się refleksjami z udziału w tym ćwiczeniu:

- Czy trudno jest mówić komplementy?

- Co czuliście, kiedy napełniano wasze filiżanki?

ĆWICZENIE 2 – „Dary czterech wróżek”

Uczestnicy otrzymują kartę pracy przedstawiającą 4 wróżki. Do każdej z wróżek dochodzi „chmurka” wewnątrz której jest tekst niedokończonego zdania. Celem tego ćwiczenia jest rozwijanie własnych przymiotów. Każdy uzupełnia niedokończone zdania:

- Dwie rzeczy, które mi się w sobie podobają to...

- Wydaje mi się, że ludzie lubią mnie za...

- Mój sukces...

- Moje mocne strony i zalety to...

Dzielimy się odczuciami związanymi z tym ćwiczeniem:

- Czy zadanie to sprawiło nam trudności (jakiego rodzaju?)

- Czy łatwo jest pisać, bądź mówić o sobie dobrze?

ĆWICZENIE 3 – „Dopakuj walizkę”

Nauczyciel rozdaje uczniom kartę pracy – ilustrację walizki. Prosi uczniów, aby wewnątrz walizki wpisali jakąś swoja umiejętność czy cechę przydatną grupie. Po „spakowaniu” walizki uczniowie proszą kolegów z grupy o dopakowanie jej. Podają kartkę o jedną osobę dalej. Następna osoba wpisuje na kartce to, co lubi, szanuje bądź podziwia w jej właścicielu. Rozmowa na temat wrażeń i tego, co nam daje to ćwiczenie:

- Jak się czujecie po tym ćwiczeniu?

- Czy jakieś informacje zaskoczyły was?

- Czego nowego dowiedzieliście się o sobie i innych?

Prowadzący zamyka ćwiczenie mówiąc: „Z taką walizką pewniej i bezpieczniej jest wejść w życie”.

ĆWICZENIE 4 – „Dolewaj do pełnego dzbana”

Celem ćwiczenia jest zachęcenie do rozwijania mocnych stron własnej osobowości i wzmacnianie poczucia własnej wartości. Uczniowie otrzymują kartę pracy. Na karcie jest 6 dzbanów. Każdy dzban oznacza jedną zaletę (podpisać pod każdym z nich). Uczestnicy zamalowują taką część dzbana, który odzwierciedla stopień, w którym posiadają daną cechę. Rozmowa na temat, jakie działania mogliby podjąć, aby wszystkie dzbany były pełne. Uczniowie dzielą się refleksjami i odczuciami z tego ćwiczenia

4. Rundka kończąca zajęcia – „Z czym kończysz zajęcia?”

Uczniowie określają swoje samopoczucie po zajęciach. Mówią, co im sprawiało radość a co było dla nich trudne. Które z ćwiczeń szczególnie im się podobało.

Pozdrawiam Anna Michno