Zajęcia kulinarne

Przygotowywanie prostych przekąsek w domu lub w świetlicy to już w wielu placówkach prawdziwa tradycja. Nawet, jeśli nie dysponujemy kuchnią można stworzyć naprawdę pyszne słodkości (i nie tylko!). Warsztaty kulinarne mają wiele zalet – przede wszystkim wpływają na rozwój dziecka, które:

- poznaje i rozróżnia owoce, warzywa i inne składniki potrzebne w kuchni;

- rozwija swoją kreatywność – szczególnie dobrze widać to podczas przygotowywania deserów z owocami i/lub galaretką.Każda                  przekąska na pewno będzie nieco inna;

- rozwija zdolności manualne – przelewa, przesypuje, miesza różne składniki ze sobą;

- uczy się czerpania przyjemności z gotowania – zabiegani rodzice nie zawsze mają czas przekazać dzieciom, że wspólne spędzanie              czasu w kuchni naprawdę może sprawiać mnóstwo frajdy;

- uczy się planowania sobie pracy i współpracy z innymi;

- doskonali matematykę – np. poprzez odliczanie liczby potrzebnych owoców.

- Oto proste propozycje do wykonania w domu:

Pozdrawiamy Anna Michno i Anna Sęsoła

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zajęcia kulinarne 11.05.2020 r

Gotowanie z dzieckiem jest niezwykle korzystne dla jego rozwoju, dodatkowo szybko staje się atrakcyjnym sposobem na zabicie nudy. Dziecko może wykształcić swoje zdolności manualne, ćwiczy matematykę oraz może dać upust swojej wyobraźni. pozwól dziecku na zagniatanie, wałkowanie oraz cieszenie się powierzonymi zadaniami. Dzięki temu czas spędzony w kuchni stanie się wielka zabawą.

Oto kilka propozycji :

Pozdrawiamy  Anna Michno i Anna Sęsoła

Zajęcia kulinarne 20.05.2020 r

Wspólne gotowanie z dzieckiem

Gotowanie z dzieckiem  jest niezwykle korzystne dla jego rozwoju, dodatkowo szybko staje się atrakcyjnym sposobem na zabicie nudy. Dziecko może wykształcić swoje zdolności manualne, ćwiczy matematykę oraz może dać upust swojej wyobraźni. Pozwól dziecku na zagniatanie, wałkowanie oraz cieszenie się powierzonymi zadaniami. Dzięki temu czas spędzony w kuchni stanie się wielka zabawą.

Pozdrawiamy Anna Michno i Anna Sęsoła